Osnovna škola u Sarajevu dobila novi izgled uz podršku EU i EBRD News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

2/03/2023

Osnovna škola u Sarajevu dobila novi izgled uz podršku EU i EBRD

Osnovna škola Ćamil Sijarić, izgrađena prije gotovo 40 godina i teško oštećena tokom rata, jedna je od najstarijih i najvećih škola na području Dobrinje u Sarajevu i trenutno je pohađa više od 950 dječaka i djevojčica. Iako je u međuvremenu nekoliko puta renovirana, škola je imala velike gubitke toplote jer su fasada, krov i prozori bili energetski neefikasni. Kada je kanton Sarajevo odlučio da krene u veliku rekonstrukciju javnih zgrada, ova škola identifikovana je kao jedan od prioriteta.

 

Uz finansiranje Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske unije (EU) i Austrije, Kanton Sarajevo pokrenuo je 2020. godine program obnove 40 javnih zgrada, uglavnom obrazovnih ustanova, kao što su jaslice, škole, studentski domovi i domovi zdravlja. Program ima za cilj da te zgrade učini energetski efikasnijim i smanji energetske troškove, kao i da dovede do smanjenja emisije CO2. Za prvu fazu programa izabrano je 15 zgrada, od kojih je do sada rekonstruisano 13.

 

EU je obezbijedila bespovratna sredstva u iznosu od 2 miliona eura za ovaj program.

 

Rekonstrukcija javnih zgrada dio je Akcionog plana EBRD-a za Zeleni grad za Kanton Sarajevo, zajedno sa drugim investicijama u oblasti, kao što su vodna infrastruktura, gradski saobraćaj i daljinsko grejanje. Projekte Zelenog grada u Sarajevu podržavaju Evropska unija, Austrija, Japan, Centralnoevropska inicijativa, Italija i Investicioni okvir za Zapadni Balkan.

Izvor: EBRD

Fotografija: EBRD

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.