„Паркот за опрашување“ („Pollinator Park“) инспирира средношколци на Светскиот ден на животната средина News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

14/06/2022

„Паркот за опрашување“ („Pollinator Park“) инспирира средношколци на Светскиот ден на животната средина

По повод Светскиот ден на животната средина, „Europe House“ Подгорица организираше интерактивна промоција на „Паркот за опрашување“ („Pollinator Park“), прекрасниот свет на инсектите за опрашување, во виртуелна реалност. „Europe House“ ги покани учениците од стручното средно училиште „Иван Ускоковиќ“ и училиштето за електрично инженерство „Васо Алигрудиќ“ од Подгорица, кои добија можност, за прв пат, да ги испробаат слушалките за виртуелна реалност „Oculus VR“ и да „зачекорат“ низ виртуелниот свет на инсектите за опрашување. Средношколците, со видлив ентузијазам зборуваа за ова уникатно искуство по посетата на ливадата на Миро, Градската лабораторија и Кантината, кои се дел од „Паркот за опрашување“ („Pollinator Park“).

 

Комбинација од зоолошка, тематски парк, интерактивен музеј и кристална топка, „Паркот за опрашување“ („Pollinator Park“) ги транспортира посетителите во 2050 година, покажувајќи им каква би била иднината доколку инсектите за опрашување бидат истребени.

 

Европската комисија го креираше „Паркот за опрашување“ („Pollinator Park“) минатата година со цел подигнување на свеста и мобилизирање на општеството за заштита на инсектите за опрашување. Јавно-достапната алатка е достапна за музеи, училишта и други институции, чинители и партнери во Европа и пошироко. Истата, ги поддржува комуникацијата и едукативните активности за еколошката и климатска криза во декадата, неопходни за да се спаси нашата планета.

Прочитај повеќе

Извор: Europe House Podgorica

Извор на фотографии: Europe House Podgorica

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.