Нови програми за магистерски студии во Erasmus Mundus каталогот News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

28/02/2022

Нови програми за магистерски студии во Erasmus Mundus каталогот

Дваесет и седум нови Еразмус Мундус (Erasmus Mundus) здружени програми за магистерски студии ќе овозможат пристап до стипендии на студенти од Западен Балкан и други места во светот. Ова се првите програми под Еразмус+ (Erasmus+) за 2021-2027.

 

Првиот прием на студенти ќе започне оваа година и овие новоизбрани програми опфаќаат повеќе од 170 програми достапни во Еразмус Мундус каталогот (Erasmus Mundus catalogue). Речиси 127 милиони евра се инвестирани во овие нови програми кои поддржуваат повеќе од 2.000 стипендии за студенти од целиот свет. Еразмус Мундус здружените програми за магистерски студии се достапни веќе 17 години и во овој период повеќе од 28.000 студенти од 195 држави добија стипендија за студирање во 566 програми.

 

Здружените програми ја спојуваат најдобрата настава од различни универзитети, често преку комбинирање на различни факултети и дисциплини. Студентите следат настава на два или повеќе партнерски универзитети во период од две години. Најголем дел од нив добиваат и ангажман во некоја компанија или организација со цел да се стекнат со практично искуство. На овој начин студентите дипломираат со вистинските вештини и меѓународни вредности кои ги подготвуваат за кариера како практичари, администратори или истражувачи во клучни и/или тесно дефинирани сектори.

Прочитајте повеќе

Извор:  ERASMUS +

Автор на фотографија: ERASMUS +

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.