Отворен нов јавен повик EU4AGRI-Recovery News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

9/09/2022

Отворен нов јавен повик EU4AGRI-Recovery

Како дел од проектот EU4AGRI-Recovery, финансиран од Европската унија, објавен е јавен повик за грантови за поддршка на унапредувањето на ефикасноста на индустриските ресурси и на циркуларните синџири на вредности во земјоделско-прехранбениот сектор.

 

Со овој јавен повик, Европската унија ќе ги поддржи земјоделско-прехранбените деловни субјекти кои сакаат да го насочат своето работење кон ефикасно и почисто производство преку зелени, дигитални и циркуларни бизнис модели со цел да постигнат одржливо земјоделство, контролирана употреба на природните ресурси и воведување на добри практики. На повикот може да се пријават занаетчии, самостојни претприемачи, задруги и микро, мали и средни претпријатија кои се занимаваат со преработка на земјоделски производи или со примарно земјоделско производство, а кои се регистрирани најмалку една година пред датумот на овој повик.

 

Вкупната сума која е на располагање за овој повик е 2,8 милиони конвертибилни марки (КМ), а средствата за поддршка по пријава се движат од 20,000 до 80,000 КМ. Апликантите треба да кофинансираат 15% од вкупната вредност на признаените проектни трошоци.

 

„The European Union’s Support to Recovery and Resilience of Agriculture and Rural Development in Bosnia and Herzegovina“ (Поддршка на Европската унија за закрепнување и отпорност на земјоделскиот и руралниот развој во Босна и Херцеговина), EU4AGRI-Recovery, е иницијатива која трае две и пол години и која има за цел да ја поддржи Босна и Херцеговина во ублажувањето на економските ефекти од Ковид-19 пандемијата врз земјоделско-прехранбените претпријатија и врз операторите за рурален туризам, како и во обезбедувањето на континуитет во нивното работење.

Прочитај повеќе

Извор: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Извор на фотографии: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.