Отворен е новиот повик за Млади европски амбасадори! News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

26/05/2022

Отворен е новиот повик за Млади европски амбасадори!

Новиот повик за апликации за Млади европски амбасадори беше отворен на 20. мај на webalkans.eu

 

Платформата Млади европски амбасадори (Young European Ambassadors (YEA)) е креативна мрежа составена од млади активисти од Западен Балкан (Албанија, БиХ, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија). Младите европски амбасадори доаѓаат од различни средини, но имаат заедничка визија: обединет Западен Балкан во различноста. Заедно учат едни за други и за ЕУ, организираат креативни проекти, стекнуваат нови вештини, се поврзуваат преку социјалните мрежи и организираат инспиративни настани – секогаш водени од идејата дека младинскиот активизам е најмоќната алатка за општествена промена.

 

Целите на мрежата се споделување на вредностите на ЕУ, подигнување на свеста за соработката на ЕУ со партнерите од Западен Балкан, покажување на видливи резултати од оваа соработка, придонес за дијалог на најразлични теми и помош за издигнување на граѓанскиот активизам. Младиот европски амбасадор е активист кој се гледа себеси како добар комуникатор, желен да ги сподели вредностите на ЕУ и да учествува во проекти и настани поврзани со: интеграција во ЕУ, еколошка заштита, човекови права, уметност и култура, и нови технологии. Сите млади, меѓу 18 и 29 години, кои доаѓаат од Западен Балкан, се добредојдени да ги испратат своите апликации.

 

Аплицирањето трае од 20. мај до 30. јуни.

Прочитај повеќе

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.