Отворен модернизиран „Дом на Европа“ („Europe House“) во Подгорица News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

1/06/2022

Отворен модернизиран „Дом на Европа“ („Europe House“) во Подгорица

ЕУ Инфо центарот во Подгорица беше реновиран, модернизиран и адаптиран на новите потреби на пошироката заедница, посветена на промоција на Европската Унија во Црна Гора. Овојпат, отворањето беше како „Дом на Европа“ („Europe House“), со церемонијална лента пресечена од страна на амбасадорката на ЕУ – Оана Кристина Попа, претседателот на Комитетот за надворешни работи во Европскиот парламент – Дејвид МекАлистер и заменик премиерот и министерка за европски прашања – Јована Маровиќ.

 

Во своето обраќање, амбасадорката Попа ги спомна стотиците настани кои се организирани во ЕУ Инфо Центарот, обединувајќи илјадници луѓе од различни општествени сфери уште од отворањето во 2014 година.

 

„Тука беше местото за запознавање со ЕУ, нејзините иницијативи, политики и проекти. Но, времињата се променија. Имаме големи надежи за овој дом. Сакаме да стане центар за инспиративни идеи, иновативно размислување, вмрежување и активна дискусија. Како што се надеваме дека затворените врати поради пандемијата се зад нас, така се надеваме дека ова место ќе ги поврзе луѓето од сите страни на политичкиот и општествениот спектар. Се надеваме дека ќе биде извор на неопходниот стимул за дебата за европска интеграција, нашите вредности и нашата заедничка иднина,“ изјави Попа.

 

„Домот на Европа“ („Europe House“), дизајниран од Станислав Никичевиќ, е сместен веднаш до плоштадот Аргентина. Отворен е за граѓаните, институциите, медиумите и невладините организации кои работат на проекти од ЕУ или посакуваат да започнат со таков вид на работа. Дополнително на настаните и кампањите посветени на стандардите на ЕУ, „Домот на Европа“ е, исто така, отворен за организирање работилници, семинари, изложби, предавања, прес конференции и други промотивни настани.

Извор: Europe House Podgorica

Извор на фотографии: Europe House Podgorica

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.