Медиумски интегритет во време на дезинформации News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

27/04/2022

Медиумски интегритет во време на дезинформации

Обележувајќи ја 30 годишнината од почетокот на војната во БиХ, и тоа во време на руската агресија против Украина; Европската служба за надворешно дејствување ги обедини водечките меѓународни новинари и младите новинари од Западен Балкан, во соработка со Делегацијата на ЕУ во БиХ, со цел дискутирање во врска со медиумскиот интегритет во време на дезинформации.

 

Панел-дискусија составена од најреномираните меѓународни новинари кои оставиле неизбришлив печат врз новинарството во последните 30 години беше дел од настанот во Сараево. Новинарите се приклучија од различни градови ширум Европа: Кристиан Аманпур (Christiane Amanpour) (CNN) и Реми Урдан (Rémy Ourdan) (Le Monde) од Украина, Хавиер Еспиноса (Javier Espinosa) (El Mundo) од Мадрид, Роџер Кохен (Roger Cohen) (The New York Times) од Париз и Ед Вулиами (Ed Vulliamy) (The Guardian and Observer) од Лондон; додека, пак, Аида Чекрез (поранешна дописничка на „Associated Press“ од БиХ) и Надина Маличбеговиќ (Al Jazeera Balkans) беа во Сараево заедно со Филип Лукиќ (N1 Belgrade) кој ја водеше дискусијата.

 

Учесниците дискутираа за предизвиците на военото допишување, улогата на новите технологии, етиката и професионализмот, дезинформациите, медиумската манипулација и безбедноста на новинарите. Информациската манипулација и дезинформациите се, исто така, предизвик и во време на мир; бидејќи целат кон антагонизирање и поларизирање на општествата, продлабочување на тензиите, измамување на јавноста и, најнакрај, дестабилизирање на општествата и демократијата.

 

Дваесет млади новинари од регионот на Западен Балкан допатуваа во Сараево за да учествуваат во дискусијата, како дел од поширока студиска посета која имаше за цел да им обезбеди прилика да научат од врвни експерти во доменот, но, исто така, и еден од друг. Проектот е дел од напорите на „EEAS Stratcom Western Balkans Task Force“ за подигнување свест и поттикнување отпор кон информациската манипулација и дезинформациите; со цел поддршка на способноста на општествата во Западен Балкан да се справат со предизвикот кој го носат дезинформациите. Инвестирањето во слобода на медиумите и професионално новинарство е значаен дел од справувањето со дезинформациите, затоа што помага за градење на добро информирани општества и силни демократии.

 

Настанот зазеде место во Сараево, и онлајн, на 7. април. Сесијата беше проследена на глобално ниво и доби значително влијание во локалните и регионални медиуми со тоа што неколку ТВ станици ја емитуваа во живо.

Прочитај повеќе

Извор: European Union

Извор на фотографии: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.