Integritet medija u doba dezinformacija News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

27/04/2022

Integritet medija u doba dezinformacija

Povodom obilježavanja 30. godišnjice početka rata u Bosni i Hercegovini, a u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu, Evropska služba za spoljne poslove okupila je vodeće međunarodne novinare i mlade novinare sa Zapadnog Balkana u saradnji sa Delegacijom EU u BiH kako bi razgovarali o integritetu medija u doba dezinformacija.

 

Raspravi u Sarajevu pridružila se komisija sastavljena od nekih od najpoznatijih svetskih novinara, koji su ostavili neobrisiv profesionalni trag u posljednjih 30 godina. Oni su se povezali iz više gradova širom Evrope: Christiane Amanpour (CNN) i Rémy Ourdan (Le Monde) iz Ukrajine, Javier Espinosa (El Mundo) iz Madrida, Roger Cohen (The New York Times) iz Pariza i Ed Vulliamy (The Guardian i Observer) iz Londona, dok su Aida Čerkez (bivša dopisnica Associated Pressa iz BiH) i Nadina Maličbegović (Al Jazeera Balkans) bile u Sarajevu zajedno sa Filipom Lukićem (N1 Beograd) koji je moderirao razgovor.

 

Učesnici su razgovarali o izazovima ratnog izvještavanja, ulozi novih tehnologija, etici i profesionalizmu, dezinformacijama, medijskim manipulacijama i bezbjednosti novinara. Manipulacija informacijama i dezinformacije su takođe izazov u vrijeme mira, gdje imaju za cilj da zavade i polarizuju društva, povećaju tenzije, zavedu javnost i na kraju destabilizuju društva i demokratiju.

 

Dvadeset mladih novinara sa Zapadnog Balkana otputovalo je u Sarajevo da učestvuje u ovoj diskusiji u okviru šire studijske posjete koja je imala za cilj da im se pruži šansa da uče od vrhunskih stručnjaka, ali i jedni od drugih. Ovaj projekat je dio truda radne grupe EEAS Stratcom Western Balkans da podigne svijest i izgradi otpornost na manipulaciju informacijama i dezinformacije, kako bi se podržao kapacitet društava Zapadnog Balkana da se nose sa izazovom dezinformacija. Ulaganje u slobodu medija i profesionalno novinarstvo imaju značajan udio u rješavanju dezinformacija, jer pomažu u izgradnji dobro informisanih društava i snažnijih demokratija.

 

Manifestacija je održana u Sarajevu i onlajn 7. aprila. Sastanak je emitovan na globalnom nivou i dobio je značajnu pažnju u lokalnim i regionalnim medijima, a nekoliko TV stanica ga je emitovalo uživo.

Saznajte više

Izvor: European Union

Fotografija: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.