Кампањата „ОД НАС НАПРАВЕНО“ денес пристигнува во БиХ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

9/05/2023

Кампањата „ОД НАС НАПРАВЕНО“ денес пристигнува во БиХ

Кампањата „Од нас направено – патување низ ЕУ и Западен Балкан“, финансирана од ЕУ, а до вас доведена од страна на „WeBalkans“, неделава продолжува во БиХ. Кампањата за сензибилизација има за цел промовирање позитивна слика за ЕУ меѓу луѓето од Западен Балкан и обратно. Протагонисти на кампањата се 12 млади влогери од ЕУ и Западен Балкан кои ќе патуваат ширум регионот, во парови. Секој пар ќе ги споделува искуствата од патувањето преку креирање сопствена онлајн содржина.

 

Делегацијата на ЕУ во БиХ беше домаќин на медиумски „бранч“ за објавување на почетокот на патувањето во БиХ. Орели Валта, заменик шеф на Делегацијата на ЕУ во БиХ, и Патрик Туросик, заменик шеф на мисијата и конзул при амбасадата на Словачка во БиХ, ги поздравија влогерите и ги пофалија за нивниот придонес за промовирање на ЕУ и БиХ.

 

Влогерите Милош Кузмановиќ (@miloskuzmanov1c) од БиХ и Симона Гавалкова (@vecinko) од Словачка, денес поаѓаат на нивното патување. Ќе патуваат седум дена, од 9. април до 15. мај, прикажувајќи го најдоброто од БиХ, како и инвестиции од ЕУ во регионот. Ќе посетат различни места; вклучително и историскиот град Травник, проекти поврзани со човекови права и туристички бизниси поддржани од ЕУ. Ќе го посетат и Музејот за детството во војната, добитник на награда од ЕУ, кој е целосно посветен на искуствата на децата кои растеле за време на војната; меѓу проектите финансирани од ЕУ ќе го посетат проектот „Старата железничка патека“ („The Old Rail Trail“) кој вклучува поставување велосипедска патека на стариот железнички пат, а ќе го посетат и кампот за сплаварење „Енцијан“, сместен на течението на реката Тара – една од најубавите реки во Западен Балкан.

 

Кампањата започна на 18. април и ќе трае до 30. мај, а секоја недела фокусот ќе биде ставен на една од шесте партнерски држави од Западен Балкан. Влогерите ќе покријат вкупно 18 проекти, поддржани од ЕУ; 6000 километри со автомобил, и ќе запознаат бројни интересни и инспиративни локалци во текот на патувањето; прикажувајќи ги, истовремено, природните пејзажи, исклучителните обележја и уникатното културно наследство кое го нуди Западен Балкан. Дванаесетте влогери со своја опрема ќе ги снимат искуствата и ќе ги споделат на каналите на социјалните медиуми, трансформирајќи го своето патување во висококвалитетни содржини за социјалните медиуми и Интернет, слики и видеа, кои ќе бидат споделени на каналите на „WeBalkans“.

 

Не пропуштајте ниту една секунда од ова возбудливо патување – заследете ги веднаш „WeBalkans“ и сите влогери на Инстаграм!

Read more

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.