Доделени клучевите од 20 станови на корисниците на Регионалната програма за домување во БиХ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

8/07/2022

Доделени клучевите од 20 станови на корисниците на Регионалната програма за домување во БиХ

Неделава, 20 семејства бегалци во Власеница, БиХ, го прославија добивањето на клучевите од нивните нови станови изградени под покровителство на Регионалната програма за домување (Regional Housing Programme – RHP). Покрај корисниците на програмата, на настанот присуствуваа и претставници на ЕУ, Владата на Република Српска и УНХЦР.

Честитајќи им на добитниците, Стефано Елеро, шеф за соработка при Делегацијата на ЕУ во БиХ, потенцира дека ЕУ е најголемиот донатор на Регионалната програма за домување и додаде дека без поддршка од ЕУ не би било возможно да се изградат зградите во Власеница. Овие зборови беа потврдени и од Премиерот на Владата на Република Српска – Вишковиќ, кој исто така се заблагодари и за придонесот на општината Власеница која ја обезбеди локацијата за изградба на становите и неопходната инфраструктура.

 

 

Корисниците не можеа да го сокријат своето задоволство. Горан и Далиборка Зорановиќ, дислоцирани од Кладањ, БиХ, својот стан го опишаа како „убав“; додека, пак, Раденко Белмиш изјави дека му олеснило што најпосле добил дом за своето петочлено семејство. Во име на корисниците на програмата, г. Белмиш им се заблагодари на донаторите кои обезбедија финансиски средства за изградба за Програмата за регионално домување. Неговата сопруга изјави дека ова е најсреќниот момент во нејзиниот живот.

Прочитај повеќе

Извор: RHP

Извор на фотографии: RHP

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.