Започнува Европската недела на мобилноста News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

22/09/2023

Започнува Европската недела на мобилноста

„Да се движиме подобро и да заштедиме енергија“ е слоганот на годинешната Европска недела на мобилноста која започна во неделата. Секоја година, во периодот помеѓу 16. и 22. септември, се одржува манифестација која е спонзорирана и финансирана од Европската комисија. Кампањата има за цел да фаворизира безмоторни начини на транспорт во градовите наместо употреба на автомобилски сообраќај на база на фосилни горива, имајќи за цел подобрување на квалитетот на животната средина во урбаните подрачја.

 

Кампањата е имплементирана од 2002 година, а изминатата година приближно 3000 градови од 50 држави во Европа и светот го прославија настанот. Листата со градови и општини во Србија, пријавени за активностите, можете да најдете тука.

 

За општините и градовите, Европската недела на мобилноста овозможува одлична прилика за претставување одржливи алтернативи за транспорт за нивните граѓани, како и објаснувања за еколошките предизвици со кои се соочуваат. Преку земање учество во акцијата, градовите и општините можат да им ги покажат на граѓаните предностите при изборот на почисти транспортни алтернативи со што ќе се подобри состојбата на превозот во нивната локална средина.

 

Локалните влади се охрабруваат да ја искористат оваа недела за да испробаат нови транспортни мерки и да добијат повратен одговор од јавноста. Исто така, оваа иницијатива е одлична можност за локалните чинители да се соединат и да дискутираат за различните аспекти на мобилност и квалитет на воздухот, да се потрудат да изнајдат иновативни решенија за намалување на употребата на автомобили и да испробаат нови технолошки и плански решенија. Кампањата им овозможува на граѓаните да истражат нови можности за искористување на улиците во градот и експериментирање со практични решенија кои ќе придонесат за решавање на важните проблеми во градовите; како, на пример, воздушното загадување.

Read more

Извор: EU Delegation to Serbia

Извор на фотографии: EU Delegation to Serbia

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.