Počinje Evropska nedjelja mobilnosti News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

22/09/2023

Počinje Evropska nedjelja mobilnosti

„Hajde da se krećemo bolje – uštedimo energiju!“ slogan je ovogodišnje Evropske nedjelje mobilnosti koja je počela u subotu. Svake godine u periodu od 16. do 22. septembra održava se manifestacija, čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija. Kampanja ima za cilj da favorizuje nemotorizovane načine prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama.

 

Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine je skoro 3.000 gradova iz 50 zemalja Evrope i svijeta obilježilo ovu manifestaciju. Spisak gradova i opština iz Srbije koji su do sada registrovali djelatnost  do sada možete pronaći ovjde.

 

Za opštine i gradove, EVROPSKA NEDJELJA MOBILNOSTI pruža odličnu priliku da svojim stanovnicima predstave održive transportne alternative i da im objasni ekološke izazove sa kojima se suočavaju. Učešćem u akciji, gradovi i opštine mogu građanima da pokažu prednosti odabira čistijih vidova saobraćaja i na taj način poboljšaju saobraćajnu situaciju u svom lokalnom okruženju.

 

Lokalne samouprave su snažno ohrabrene da iskoriste ovu nedjelju za testiranje novih saobraćajnih mjera uz dobijanje povratnih informacija od javnosti. To je takođe odlična prilika za lokalne zainteresovane strane da se okupe i razgovaraju o različitim aspektima mobilnosti i kvaliteta vazduha, da traže inovativna rješenja za smanjenje upotrebe automobila, da isprobaju nova tehnološka i planska rješenja. Kampanja daje građanima priliku da istraže nove mogućnosti korišćenja gradskih ulica i da eksperimentišu sa praktičnim rejšenjima koja doprinose rješavanju važnih pitanja za gradove, kao što je zagađenje vazduha.

Read more

Izvor: EU Delegation to Serbia

Foto krediti: EU Delegation to Serbia

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.