ЕУ ќе обезбеди поддршка од дополнителни 10 милиони евра за вооружените сили на БиХ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

8/12/2022

ЕУ ќе обезбеди поддршка од дополнителни 10 милиони евра за вооружените сили на БиХ

Советот на ЕУ усвои нова мерка за помош, во вредност од 10 милиони евра, со која ќе ги поддржи вооружените сили на БиХ. Оваа одлука е дел од работата на ЕУ за понатамошно зајакнување на нејзиниот безбедносен ангажман со партнерите од Западен Балкан и се темели на претходна поддршка за вооружените сили на БиХ; особено преку претходната мерка за помош, објавена во ноември 2021 година, во вредност од 10 милиони евра, за баталјонот за деминирање на вооружените сили на БиХ; мерка за помош, вредна 6 милиони евра, објавена во јули 2022 година, во полза на Балканската медицинска оперативна група („Balkan Medical Task Force“) и постојана поддршка за „EUFOR Althea“ за вооружените сили на БиХ, вклучително и преку обуки.

 

Новата мерка за помош ќе финансира теренска опрема, клучни алатки за воено инженерство и материјал за заштита од хемиски, биолошки, радиолошки и нуклеарни закани. Оваа помош беше побарана од министерот за надворешни работи на БиХ во јуни 2022 година. Преку снабдувањето соодветна опрема, оваа мерка за помош ќе ги зајакне капацитетите на бригадата за тактичка поддршка на вооружените сили на БиХ во целост.

 

Новата мерка за помош беше усвоена во рамки на Европскиот инструмент за мир. Овој инструмент беше основан во март 2021 година како алатка за проширување на способноста на ЕУ за овозможување безбедност за своите граѓани и партнери. Инструментот ѝ овозможува на ЕУ да обезбеди опрема и инфраструктура за вооружените сили на своите партнери, во согласност со меѓународните човекови права и меѓународното хуманитарно право. Новата мерка за помош беше усвоена како одговор на барањето од страна на министерството за надворешни работи на БиХ во 2022 година.

Извор: EU Delegation Bosnia and Herzegovina

Извор на фотографии: EU Delegation Bosnia and Herzegovina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.