Проектот „EU4AGRI“, поддржан од ЕУ, објавува нов јавен повик News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

29/07/2022

Проектот „EU4AGRI“, поддржан од ЕУ, објавува нов јавен повик

Проектот „EU4AGRI“, финансиран од ЕУ, објави јавен повик за грантови за поддршка на воведување стандарди и сертификација во земјоделското и прехранбено производство. 

 

Во рамките на овој повик, ЕУ ќе ги поддржи бизнис ентитетите во земјоделско-прехранбениот сектор во БиХ; и тоа во воведување одредени стандарди во нивните операции или обезбедување сертификација за нивните производи, услуги или производствени процеси. Повикот цели кон зајакнување на земјоделските и прехранбени индустрии, подобрување на квалитетот, хигиената, следење и безбедност на храната, зголемување на конкурентноста и олеснување на пристапот до пазари.

 

Повикот е отворен за микро, мали и средни претпријатија, занаетчии/претприемачи и кооперативи ангажирани во производство или преработка на земјоделски производи за човечка прехрана и здруженија на произведувачи или преработувачи за групна сертификација.

 

Целосниот износ на овој повик е во висина од 1 милион босански конвертибилни марки; додека, пак, средствата по апликација можат да варираат од 5000 до 50000 босански конвертибилни марки, со задолжително кофинансирање во висина од 30% од вкупната вредност на трошоците на проектот.

 

Извор: EU Delegation Bosnia and Herzegovina

Извор на фотографии: EU Delegation Bosnia and Herzegovina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.