ЕУ издвојува дополнителни 45 милиони евра, во форма на грантови, за Коридорот „Vc“ во БиХ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

4/05/2022

ЕУ издвојува дополнителни 45 милиони евра, во форма на грантови, за Коридорот „Vc“ во БиХ

Европската Унија ја зголемува својата поддршка за Коридорот „Vc“ – клучен транспортно-инфраструктурен проект во БиХ, со дополнителни средства, во форма на грант, од 45,2 милиони евра. На овој начин, севкупната вредност на доделени грантови од ЕУ за Коридорот „Vc“ се искачува на повеќе од половина милијарда евра. Спогодбата за грантово финансирање, потпишана на 27. април, ќе обезбеди средства за плаќање на тековните градежни работи на двете автопатски секции Поприкуше – Немила, вредни 36 милиони евра; со инвестициски грант од 9,2 милиони евра за Ивановиот Тунел.

 

 

Коридорот „Vc“ е паневропски транспортен проект кој вклучува автопат, во должина од 325 километри, кој ќе ја поврзува БиХ од север до југ, носејќи ја поблиску до ЕУ и, надежно, ќе го поврзи јадранското пристаниште Плоче, во Хрватска, со унгарската престолнина – Будимпешта.

 

 

Автопатот е кофинансиран преку извори, во форма на грант, од ЕУ и преку погодни заеми од Европската банка за реконструкција и развој, како и од Европската инвестициска банка (ЕИБ).

 

 

Фондот за грантовите е обезбеден преку Инвестициската рамка за Западен Балкан, поддржана од ЕУ, која има за цел да ја подобри поврзаноста на регионот преку градење нови транспортни врски и надоградба на веќе постоечката и застарена транспортна и еколошка инфраструктура. Развојот на Коридорот „Vc“ е стратешки приоритет за БиХ кој се очекува да придонесе за побрз економски и општествен развој.

Прочитај повеќе

Извор: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Извор на фотографии: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.