EU daje dodatnih 45 miliona eura bespovratnih sredstava za Koridor Vc u BiH News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

4/05/2022

EU daje dodatnih 45 miliona eura bespovratnih sredstava za Koridor Vc u BiH

Evropska unija pojačava podršku Koridoru Vc, ključnom projektu saobraćajne infrastrukture u Bosni i Hercegovini, uz dodatna bespovratna sredstva u iznosu od 45,2 miliona eura. Tako se ukupan iznos odobrenih grantova EU za Koridor Vc povećao na više od pola milijarde eura. Sredstvima iz ugovora o finansiranju putem bespovratnih sredstava potpisanog 27. aprila biće plaćeni tekući građevinski radovi na dvije dionice autoputa Poprikuše-Nemila u vrijednosti od 36 miliona eura, uz investicioni grant od 9,2 miliona eura za tunel Ivan.

 

Koridor Vc je panevropski transportni projekat, a dionica od 325 kilometara kroz Bosnu i Hercegovinu koja presijeca zemlju od sjevera ka jugu, približiće Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji i na kraju povezati jadransku luku Ploče u Hrvatskoj sa mađarskom prijestonicom Budimpeštom.

Autoput se sufinansira bespovratnim sredstvima EU i povoljnim kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB).

 

Sredstva za grantove obezbijeđena su kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) koji podržava EU i čiji je cilj da se unaprijedi povezanost regiona izgradnjom novih saobraćajnih veza i unaprjeđivanjem zastarele saobraćajne i ekološke infrastrukture. Razvoj Koridora Vc je strateški prioritet za Bosnu i Hercegovinu i očekuje se da će doprinijeti bržem ekonomskom i društvenom razvoju.

Saznajte više

Izvor: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Fotografija: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.