ЕУ, Европската банка за реконструкција и развој и билатерални донатори на Инвестициската рамка за Западен Балкан финансираат развој на широкопојасен интернет во рурална Србија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

14/12/2022

ЕУ, Европската банка за реконструкција и развој и билатерални донатори на Инвестициската рамка за Западен Балкан финансираат развој на широкопојасен интернет во рурална Србија

Поддршката на ЕУ за проектот Рурален развој на широкопојасен интернет започна во 2020 година, овозможувајќи ѝ на Србија да ја прошири својата оптичка мрежа до 300000 домаќинства и 1500 училишта/државни институции во 1800 оддалечени населби во руралните подрачја, без пристап до широкопојасна мрежа.

 

Инвестициите, кои треба да се имплементираат во две фази, ќе создадат нови економски можности и вештини за локалното население во помалку развиените региони преку зголемен пристап до поврзаност и обуки, како и унапредување на ангажманите за конкурентно-засновани политики во телекомуникацискиот сектор.

 

Првата фаза од проектот е во напредок и веќе резултираше со проширена широкопојасна мрежа во руралните подрачја на Србија. Во декември 2022 година, се започна со работа за поврзување на локално училиште во Шумадија (Централна Србија); во присуство на премиерката на Србија, Ана Брнабиќ, и министерот за информации и телекомуникации, Михајло Јовановиќ, како и амбасадорот на ЕУ во Србија, Емануеле Џауфрет, и Матео Коланџели, директор на Европската банка за реконструкција и развој за Западен Балкан.

 

Инвестицијата е поддржана со инвестициски грант од 34 милиони евра од ЕУ, заем од 118 милиони евра од Европската банка за реконструкција и развој и грант за техничка помош, во висина од 1,7 милиони евра, од билатерални донатори на Инвестициската рамка за Западен Балкан.

Read more

Извор: WBIF

Извор на фотографии: WBIF

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.