EU, EBRD i WBIF Bilateralni donatori finansiraju proširenje širokopojasnog pristupa u ruralnoj Srbiji News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

14/12/2022

EU, EBRD i WBIF Bilateralni donatori finansiraju proširenje širokopojasnog pristupa u ruralnoj Srbiji

Projekat Rural Broadband Rollout koji podržava EU pokrenut je 2020. godine i omogućava Srbiji da proširi postojeću optičku osovinu u 300.000 domaćinstava i 1.500 škola/javnih institucija u 1.800 udaljenih naselja u ruralnim područjima, koja su bez pristupa širokopojasnoj mreži.

 

Investicije koje će se sprovoditi u dvije faze stvoriće nove ekonomske mogućnosti i vještine za lokalno stanovništvo u manje razvijenim regionima, kroz povećani pristup povezivanju i obuci, kao i unaprijediti angažovanje politike usmjerene na konkurentnost u sektoru telekomunikacija.

 

Prva faza projekta napreduje i već je proširila širokopojasnu mrežu u ruralnim područjima Srbije. U decembru 2022. godine počeli su radovi na povezivanju lokalne škole u jednom šumadijskom selu (Centralna Srbija), u prisustvu predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić i ministra informisanja i telekomunikacija Mihajla Jovanovića, kao i ambasadora EU u Srbiji Emanuela Žofrea, kao i Matea Kolanđelija, direktora Evropske banke za obnovu i razvoj(European Bank for Reconstruction and Development – EBRD) za Zapadni Balkan.

 

Investicija je podržana investicionim grantom od 34 miliona eura iz EU, paketom kredita EBRD-a u iznosu od 118 miliona eura i grantom tehničke pomoći od 1,7 miliona eura od strane bilateralnih donatora WBIF-a.

Saznaj više

Izvor: WBIF

Fotografija: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.