ЕУ донира ладилници за БиХ за ефикасно складирање на вакцини во ладниот ланец News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

25/07/2022

ЕУ донира ладилници за БиХ за ефикасно складирање на вакцини во ладниот ланец

ЕУ донираше медицинска опрема, вредна 355000 евра, за здравствените институции во БиХ. Донацијата вклучува 253 ладилници и уреди за ладење, како и резервна опрема за ладилници, преносни уреди за вакцини, вреќички со лед и ледени соби. Оваа висококвалитетна опрема ќе биде употребена за складирање на вакцини против КОВИД-19, како и други вакцини, со цел зачувување на нивниот квалитет и ефикасност.

 

Шефот на Делегацијата на ЕУ и специјалниот претставник на ЕУ во БиХ, Јохан Сатлер, официјално ја предаде опремата на министерката за граѓански работи, Анкица Гуделјевиќ, во Сараево. Опремата дополнително ќе ги подобри капацитетите на ледениот ланец во здравствениот систем.

 

Опремата беше снабдена преку проектот „EU4Health“, финансиран од ЕУ, во вредност од 13 милиони евра, кој овозможува снабдување со вакцини, опрема и материјали за имунизација, опрема за ледениот ланец и возила за транспорт на вакцини. Проектот е дел од целокупната поддршка на ЕУ за БиХ, со цел ублажување на кризата и закрепнување на здравствениот и економски сектор од пандемијата, за којашто ЕУ намени преку 95 милиони евра.

Прочитај повеќе

Извор: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Извор на фотографии: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.