EU poklonila Bosni i Hercegovini rashladne sisteme za skladištenje vakcina News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

25/07/2022

EU poklonila Bosni i Hercegovini rashladne sisteme za skladištenje vakcina

Evropska unija donirala je zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini medicinsku opremu u vrijednosti od 355.000 eura. Donacija obuhvata 253 frižidera i rashladna uređaja, kao i rezervnu opremu za frižidere, prenosne uređaje za vakcine, ledena pakovanja i hladnjače. Ova visokokvalitetna oprema će se koristiti za skladištenje vakcina protiv koronavirusa i drugih vakcina, kako bi se sačuvala njihova djelotvornost.

 

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johan Satler zvanično je uručio opremu ministarki civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankici Gudeljević u Sarajevu. Oprema će dodatno poboljšati kapacitete hladnog lanca sistema zdravstvene zaštite.

 

Oprema je nabavljena kroz projekat EU4Health koji finansira EU, u vrijednosti od preko 13 miliona eura. Ovaj projekat omogućava nabavku vakcina, opreme i materijala za imunizaciju, opreme za hladne lance i vozila za prevoz vakcina. Projekat je dio ukupne podrške EU Bosni i Hercegovini za ublažavanje krize i oporavak od pandemije u zdravstvenom i ekonomskom sektoru, za šta je EU izdvojila preko 95 miliona eura.

Saznajte više

Izvor: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Fotografija: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.