Работилница за ЕУ комуникација со младите европски амбасадори во Скопје, Северна Македонија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

7/02/2023

Работилница за ЕУ комуникација со младите европски амбасадори во Скопје, Северна Македонија

По успешните работилници за комуникација организирани во Тирана, Албанија, во октомври 2022 година и Белград, Србија, во декември 2022 година; третата работилница за комуникација, насловена „Комуницирање на ЕУ со младите – комуницирање на младите со младите“, беше организирана на 4. февруари во „Europe House“, Скопје, Северна Македонија.

 

Работилницата беше поделена на две сесии:

 

За време на утринската сесија, на младите европски амбасадори им се обратија: г-ѓа Гиада Труко (службеник за комуникација за Западен Балкан при „DG NEAR“), г. Жилиан Васало (заменик директор на делегацијата при Делегацијата на ЕУ во Северна Македонија), г-ѓа Селена Ташиќ (управник за јавна дипломатија при „WeBalkans“) и г-ѓа Мишела Ди Стефано (тим лидер при „WeBalkans“). Исто така, тројца млади европски амбасадори (Иван Дургутов од Северна Македонија, Ањеса Јашари од Косово и Кристиан Петро од Албанија) споделија инспиративни приказни за активизам во нивните локални заедници.

 

Попладневната сесија започна со игра за запознавање „Нацртај и води“ која беше проследена од работилницата за комуникација со Герет Хардинг. На крајот, беше организирана сесија со прашања и одговори, а на учесниците им беше поделен и формулар за евалуација.

 

На 5. февруари (недела наутро), младите европски амбасадори организираа посета на „Даут Паша Амам“, историски споменик изграден во втората половина од XV век, кој денес служи како седиште на Националната галерија на Република Северна Македонија.

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.