Комесарот на ЕУ, Вархелеј, посетува проект за инфраструктура во Албанија, финансиран од ЕУ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

15/07/2022

Комесарот на ЕУ, Вархелеј, посетува проект за инфраструктура во Албанија, финансиран од ЕУ

Комесарот за соседство и проширување на ЕУ, Оливер Вархелеј, во придружба на премиерот на Албанија, Еди Рама, ја посети обиколницата Влора, финансирана од ЕУ, во југот на државата. Обиколницата, долга 29 километри, ќе го скрати времето на патување кон албанската ривиера, ќе ја зголеми патната безбедност, ќе го намали воздушното загадување и ќе отвори нови можности за албанските бизниси.

 

ЕУ ја поддржува изградбата на обиколницата Влора со 20 милиони евра. Дополнително, Европската банка за реконструкција и развој, во својство на водечка меѓународна финансиска институција и Европската банка за инвестирање, обезбедија, поединечно, 18 милиони евра.

 

За време на заедничката прес-конференција со премиерот Рама, комесарот Вархелеј изјави: „Среќен сум што денес ја посетувам обиколницата Влора. Ова е одличен пример за нашата билатерална помош за Албанија и покажува дека можеме да придонесеме за разлики во регионот благодарение на нашиот Економски и инвестициски план.“

 

Обиколницата околу градот Влора е неопходна врска со југо-западна Албанија. Истата ќе ги подобри условите за патен транспорт во градот Влора и околните подрачја; вклучително и крајбрежниот пат по должина на брегот Влора. Овој патен сегмент ќе резултира со придобивки за туризмот, ќе го стимулира приватниот сектор и ќе ја олесни трговијата, промовирајќи регионален и државен раст, како и придонес за економска и општествена кохезија.

Извор: Delegation of the European Union to Albania

Извор на фотографии: Delegation of the European Union to Albania

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.