Komesar EU Varhelji posjetio infrastrukturni projekat koji EU finansira u Albaniji News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

15/07/2022

Komesar EU Varhelji posjetio infrastrukturni projekat koji EU finansira u Albaniji

Komesar EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji posjetio je, zajedno sa albanskim premijerom Edijem Ramom, obilaznicu oko grada Valone na jugu zemlje, koju finansira EU.

 

Dionica puta duga 29 kilometara skratiće vrijeme putovanja ka Albanskoj rivijeri, povećati bezbjednost na putu, smanjiti zagađenje vazduha i donijeti nove mogućnosti albanskim preduzećima.

 

EU je podržala izgradnju obilaznice oko Valone sa 20 miliona eura. Osim toga, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kao vodeća međunarodna finansijska institucija i Evropska investiciona banka (EIB) obezbijedile su kredite u iznosu od po 18 miliona eura.

 

Tokom zajedničke konferencije za novinare sa premijerom Ramom, komesar Varhelji je rekao: „Sa zadovoljstvom danas posjećujem obilaznicu oko Valone. Ovo je lijep primjer naše bilateralne pomoći Albaniji i pokazuje kako možemo da mijenjamo region zahvaljujući našem ekonomskom i investicionom planu“.

 

Obilaznica oko Valone predstavlja vitalnu vezu u jugozapadnoj Albaniji. Njome će se poboljšati uslovi drumskog saobraćaja u Valoni i okolnim oblastima, uključujući priobalni put duž Valonskog zaliva. Ova dionica puta donijeće korist turizmu, podstaći privatni sektor i olakšati trgovinu, podstaći regionalni i nacionalni rast i doprinijeti ekonomskoj i društvenoj koheziji.

 

Izvor: Delegation of the European Union to Albania

Fotografija: Delegation of the European Union to Albania

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.