ЕУ и Меѓународната корпорација за финансирање го потпишуваат првиот од серија проекти на Економскиот и инвестициски план на ЕУ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

27/12/2022

ЕУ и Меѓународната корпорација за финансирање го потпишуваат првиот од серија проекти на Економскиот и инвестициски план на ЕУ

На 19. декември, Катарина Матхернова, заменик генерален директор на Генералниот директорат за соседство и преговори за проширување на Европската комисија и претседателка на Инвестициската рамка за Западен Балкан, во придружба на Алфонсо Гарсија Мора, заменик претседател за Европа, Латинска Америка и Кариби на Меѓународната корпорација за финансирање, го потпиша проектот за Еко-индустриски паркови; првиот проект на Меѓународната корпорација за финансирање, имплементиран преку Инвестициската рамка за Западен Балкан.

 

Проектот Еко-индустриски паркови има за цел унапредување на процесот за декарбонизација и подобрување на ефикасноста на ресурсите на индустриските паркови ширум Западен Балкан. Прелиминарната проценка ќе биде проследена од таргетирана имплементација на четири пилот проекти во индустриски паркови ширум Србија, БиХ, Северна Македонија, Црна Гора, Косово и Албанија.

 

Меѓународната финансиска корпорација, заедно со Светската банка, е последната институција која се приклучува на Инвестициската рамка за Западен Балкан, градејќи партнерство од неопходна важност за поддршка на активностите на приватниот сектор во регионот, со цел решавање итни развојни прашања, создавање работни места и обезбедување долготрајна одржливост. Останатите проекти во развој имаат за цел мобилизирање гарантирани финансиски инструменти за кредитоспособни агробизнис клиенти, овозможување на неопходната модернизација во секторот, дигитална трансформација и подобрување на капацитетот на финансиските посредници; овозможувајќи им зголемен пристап до микро, мали и средни претпријатија.

Read more

Извор: EBRD

Извор на фотографии: EBRD

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.