EU i IFC potpisuju prvi u nizu projekata Ekonomskog i investicionog plana EU News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

27/12/2022

EU i IFC potpisuju prvi u nizu projekata Ekonomskog i investicionog plana EU

Dana 19. decembra, Katarina Mathernova, zamjenica generalnog direktora u Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju i predsjedavajuća Investicionog okvira za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework – WBIF), i Alfonso Garsija Mora, potpredsjednik Međunarodne finansijske korporacije (International Finance Corporation – IFC) za Evropu , Latinsku Ameriku i Karibe, potpisali su projekat Eko-industrijskih parkova, prvi projekat predvođen IFC-om koji se sprovodi kroz WBIF.

 

Projekat Eko-industrijski parkovi ima za cilj da pomogne u unaprjeđenju dekarbonizacije i poboljšanju efikasnosti resursa industrijskih parkova širom Zapadnog Balkana. Preliminarnu dijagnostiku pratiće ciljana implementacija četiri pilot projekta u industrijskim parkovima širom Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Kosova i Albanije.

 

IFC je, zajedno sa Svjetskom bankom, najnovija međunarodna finansijska institucija koja se pridružila WBIF-u, stvarajući partnerstvo od ključnog značaja za podršku aktivnosti privatnog sektora u regionu, rješavanje hitnih razvojnih pitanja, otvaranje radnih mjesta i osiguravanje dugoročne održivosti. Drugi projekti u pripremi (Other projects in the pipeline)  imaju za cilj da mobilišu garantovane finansijske instrumente za kreditno sposobne klijente agrobiznisa, i tako omoguće prijeko potrebnu modernizaciju sektora, digitalnu transformaciju i pomognu u poboljšavanju kapaciteta finansijskih posrednika u vezi sa klimom, omogućavajući im da prošire svoj domet na mikro, mala i srednja preduzeća ( MMSP).

Saznaj više

Izvor: EBRD

Fotografija: EBRD

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.