Амбасадорката на ЕУ ја посетува општината Колашин: 9 милиони евра за проблемите со инфраструктура во Колашин News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

2/03/2023

Амбасадорката на ЕУ ја посетува општината Колашин: 9 милиони евра за проблемите со инфраструктура во Колашин

Бројни проекти преку кои ЕУ ја поддржува општината Колашин, како и начини на кои оваа поддршка може понатаму да продолжи, беа темите опфатени за време на посетата на шефот на Делегацијата на ЕУ во Црна Гора. Амбасадорката Оана Кристина Попа се состана со градоначалникот на општината, Владимир Мартиновиќ, и корисниците на фондови од ЕУ во регионот на општината Колашин. Заедно дискутираа за постојаната поддршка која ЕУ ја обезбедува за локалната заедница, како и за можностите за заеднички напори за помош на локалното население и развој на општината Колашин.

 

Пристапност и добра транспортна инфраструктура се неопходни за раст на економијата во Колашин, особено за туризмот, изјави амбасадорката Попа; потенцирајќи дека ЕУ обезбедува поддршка за општината во секој развоен сегмент. ЕУ инвестирала преку 9 милиони евра за реконструкција на двете железнички секции Белград – Бар, на територијата на општината, а истата парична сума била доделена и за инфраструктурните проблеми во градот. „Во однос на општинската инфраструктура, неопходна за подобрување на животот на локалното население, но и за зголемување на бројот посетители, ЕУ додели приближно 9 милиони евра помош за подобрување на системот за водоснабдување и градење нова прочистителна централа и канализациска мрежа во општината,“ објасни Попа.

 

Амбасадорката Попа го посети и скијачкиот центар Колашин 1600, кој е во државна сопственост, и ги покани сите кои имаат прилика да ја искористат благата зимска сезона за да уживаат во скијачките падини и гостопримливоста на населението во Колашин. Што се однесува до ЕУ, поддршката за локалното население, како и напорите Колашин да биде попријатно место за живеење и посетување, несомнено ќе продолжат.

Read more

Извор: EU Delegation to Montenegro

Извор на фотографии: EU Delegation to Montenegro

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.