ЕИБ (EIB) ги поддржа босанските МСП со 20 милиони долари News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

28/02/2022

ЕИБ (EIB) ги поддржа босанските МСП со 20 милиони долари

Европската инвестициска банка (EIB), банката на Европската унија, потпиша заем од 20 милиони долари преку својата нова филијала EIB Global. Со помош на банката Интеза Санпаоло (Intesa Sanpaolo Banka) во Босна и Херцеговина, заемот има за цел да поттикне вработување на млади лица, родова еднаквост и социјално инклузивни практики во малите и средните претпријатија (МСП), како и во компании со средна пазарна капитализација помеѓу 2 милиони и 10 милиони евра.

 

Овие средства ќе ѝ овозможат на Интеза Санпаоло (Intesa Sanpaolo) во БиХ да дава заеми на локални компании кои се посветени на подобрување на општественото влијание од нивните бизниси и на создавање долгорочни можности за лидерство и вработување на жени, млади луѓе и други сегменти од населението кои се соочуваат со поголеми бариери за влез на пазарот на трудот.

 

Овој иновативен заем вклучува и механизам за наградување базиран на перформанси за компаниите кои исполнуваат специфични критериуми за креирање можности за лидерство, вработување и професионален развој за жени, млади луѓе и ранливи групи (на пр. лица со попреченост, бегалци итн.) Во склоп на овој план за стимулација, сите компании што ќе го искористат финансирањето од ЕИБ (EIB) ќе добијат конкретни општествени цели, приспособени за нивните компании. Компаниите кои ќе ги исполнат целите ќе добијат финансиска награда еднаква на нивото на општествено влијание кое го постигнале.

 

Механизмот за наградување ќе биде финансиран со грант во висина од 3,3 милиони евра од фондот на Иницијативата за економска отпорност (Economic Resilience Initiative Fund) на ЕИБ (EIB), чија намена е да се зголеми бројката на нови работни места и да се постигне одржлив и инклузивен раст на приватниот сектор. Сеопфатна програма за техничка поддршка ќе биде креирана со цел да се поддржи имплементацијата на проектот и постигнувањето на целите со општествено влијание кои ќе бидат договорени со МСП и компаниите со средна пазарна капитализација.

 

Ова ќе биде шеста соработка помеѓу ЕИБ (EIB) и Интеза Санпаоло (Intesa Sanpaolo) во БиХ наменета за поддршка на приватниот сектор во БиХ со што досега се распределени преку 238 милиони евра за поддршка на 339 компании. Досега ЕИБ (EIB) има обезбедено 860 милиони евра за приватниот сектор во Босна и Херцеговина со што се овозможи одржување на близу 100.000 работни места.

Извор: EIB

Автор на фотографија: EIB

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.