3,6 милиони евра за соработка помеѓу Србија и Северна Македонија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

6/07/2023

3,6 милиони евра за соработка помеѓу Србија и Северна Македонија

Поддршка за здравство, општествена и културна инклузија, како и промоција на туризам, се дел од целите на новата програма за прекугранична соработка помеѓу Србија и Северна Македонија, финансирана од ЕУ. Овој трилатерален договор беше потпишан денес, во Ниш, во склоп на Неделата за можности на ЕУ, од страна на министерката за европска интеграција Тања Мишичевиќ, заменик премиерот на Северна Македонија – Бојан Маричиќ и шефот на делегацијата на ЕУ во Србија – Емануеле Џауфрет.

 

Се работи за втора прекугранична програма за соработка помеѓу овие две држави. Целосниот буџет на програмата, усвоен од Европската комисија на 3. јуни, 2022 година, изнесува 9,7 милиони евра, од кои 8,4 милиони евра се ко-финансирани од ЕУ. Ова е приближно двојно повеќе од средствата од минатогодишната седумгодишна финансиска перспектива. Трилатералниот договор соодветствува на двогодишно распределување средства во висина од 3,6 милиони евра, кои ќе бидат дополнети во подоцнежната фаза на програмата со цел да се овозможи целосно користење на вкупните средства од ЕУ наменети за целата програма.

 

Благодарение на програмата, се очекува социјалните и здравствени услуги за ранливи групи да бидат подостапни за граѓаните, како и поголема културна содржина за сите жители на територијата на која се имплементира програмата. Развојот на прекуграничен туризам и заштита на културното и природното наследство, на двете страни од границата, значително ќе го зголеми бројот на туристички посети и должината на престојот на туристите во граничниот предел.

 

Во пределот опфатен со програмата за прекугранична соработка спаѓаат Јабланица и општина Пчиња во Србија, и северниот регион и дел од скопскиот регион во Северна Македонија, со околу 850000 жители во двете држави.

Read more

Извор: EU Delegation to Serbia

Извор на фотографии: EU Delegation to Serbia

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.