3,6 miliona eura za saradnju Srbije i Sjeverne Makedonije News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

6/07/2023

3,6 miliona eura za saradnju Srbije i Sjeverne Makedonije

Podrška zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj i kulturnoj inkluziji, kao i promocija turizma, djelo su novog programa prekogranične saradnje Srbije i Sjeverne Makedonije, koji finansira Evropska unija. Trilateralni sporazum o finansiranju potpisali su danas u Nišu, u okviru EU Nedjelje mogućnosti, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Bojan Maričić i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

 

Ovo je drugi program prekogranične saradnje ove dvije zemlje. Ukupan budžet programa koji je Evropska komisija usvojila 3. juna 2022. iznosi 9,7 miliona eura, od čega 8,4 miliona sufinansira EU. Ovo je više nego duplo više sredstava u odnosu na prethodnu sedmogodišnju finansijsku perspektivu. Trilateralni sporazum odgovara dvogodišnjim izdvajanjima u ukupnoj vrijednosti od 3,6 miliona eura, koja će biti dopunjena u kasnijoj fazi Programa kako bi se mogla iskoristiti ukupna sredstva EU namijenjena za cio program.

 

Očekuje se da će zahvaljujući Programu socijalne i zdravstvene usluge za ugrožene grupe biti dostupnije građanima, kao i da će biti više kulturnih sadržaja za sve stanovnike teritorije na kojoj se Program sprovodi. Razvoj prekograničnog turizma i zaštita kulturnog i prirodnog nasljeđa sa obije strane granice značajno će povećati broj turističkih posjeta i dužinu boravka turista u pograničnom području.

 

Područje ovog programa prekogranične saradnje obuhvata Jablanički i Pčinjski okrug u Srbiji i sjeveroistočni region i dio skopskog regiona u Sjevernoj Makedoniji, sa oko 850.000 stanovnika u obije zemlje.

Read more

Izvor: EU Delegation to Serbia

Fotografije: EU Delegation to Serbia

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.