Балканската истражувачка репортерска мрежа обучува 30 новинари за известување за ангажирање на публиката News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

20/12/2022

Балканската истражувачка репортерска мрежа обучува 30 новинари за известување за ангажирање на публиката

Од 5. до 8. ноември, Балканската истражувачка репортерска мрежа одржа четиридневна онлајн обука за ангажирање на публиката за 30 новинари од држави од Балканот и Вишеградската група. Триесет новинари од десет медиумски куќи добија обука за ангажирано новинарство во рамки на работилница одржана од Ариана Тибин, уредник за ангажирање при „ProPublica“ и искусните обучувачи и ментори на Балканската истражувачка репортерска мрежа; Александра Богдани, Ана Петрушева, Ѓула Чак и Катарина Зрињски.

 

Во склоп на програмата, избраните медиумски куќи имаа можност за учество во обука и менторирање со цел иновирање на нивните редакции, вклучување на заедниците и развивање истражувачки приказни користејќи ја алатката „B-engaged“ – дигитална алатка дизајнирана и создадена од Балканската истражувачка репортерска мрежа со цел ангажирање на публиката. Обуката, која комбинираше технички вештини и уреднички знаења беше првиот чекор во програмата за обезбедување помош за медиумските куќи за развивање ангажирани стории.

 

Грантовите за новинарство кое ја ангажира публиката се дел од проектот „Media Innovation Europe“, финансиран од Европската комисија. Програмата ја предводи Меѓународниот институт за печат, Фондацијата „Thomson“, Фондацијата за медиумски развој и Балканската истражувачка репортерска мрежа; имајќи за цел зајакнување на медиумските куќи на пат кон нивната дигитална транзиција, снабдувајќи ги со новинарски алатки и вештини за различни производи и деловни структури, со цел допирање до публиката и постигнување одржливост.

Read more

Извор: BIRN

Извор на фотографии: BIRN

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.