Балканската истражувачка репортерска мрежа го објавува извештајот за постапување на судовите и трудовиот инспекторат по предметите за работнички права за 2022 година News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

27/01/2023

Балканската истражувачка репортерска мрежа го објавува извештајот за постапување на судовите и трудовиот инспекторат по предметите за работнички права за 2022 година

Извештајот за 2022 година откри дека, во просек, секој месец во Косово, најмалку една личност умира на работното место; додека, пак, само 1,5 % од бизнисите ги исполниле своите обврски за проценка на ризиците на работното место. Иако нема точна статистика за бројот нерегистрирани работници во Косово, податоците на трудовиот инспекторат покажуваат дека само во 2021 година, 1459 работници работеле без работни договори, додека 433 вработени не биле регистрирани при Даночната администрација „ТАК“ во Косово.

 

За наодите на извештајот се дискутираше на две панел-дискусии, во рамки на конференцијата „Постапување на судството и трудовиот инспекторат по предметите за работнички права“, вклучувајќи различни чинители од јавните институции,.

 

Оваа активност беше имплементирана како дел од проектот „Заштита и промоција на работничките права на ранливите групи на пазарот на труд“, финансиран од Европската канцеларија во Косово, а имплементиран од Балканската истражувачка репортерска мрежа, во партнерство со Центарот за обука за лобирање и ресурси (Advocacy Training and Resource Center ATRC).

Read more

Source: BIRN

Photo credits: BIRN

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.