BIRN objavio izvještaj Inspektorata rada i pravosuđa za 2022. godinu o Postupanju u slučajevima prava radnika na Kosovu News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

27/01/2023

BIRN objavio izvještaj Inspektorata rada i pravosuđa za 2022. godinu o Postupanju u slučajevima prava radnika na Kosovu

Izvještaj za 2022. godinu je utvrdio da u prosjeku skoro jedna osoba svakog mjeseca izgubi život na radnom mjestu na Kosovu, dok je samo 1,5% preduzeća ispunilo svoju obavezu da procijeni rizike na radnom mjestu. Iako ne postoji tačna statistika o broju neprijavljenih radnika na Kosovu, podaci Inspektorata rada pokazuju da je samo tokom 2021. godine utvrđeno da 1.459 zaposlenih radi bez ugovora o radu, dok 433 radnika nisu prijavljena u Poreskoj upravi Kosova, TAK.

 

O nalazima izvještaja razgovaralo se na dva panela, uključujući različite aktere iz javnih institucija. Na konferenciji „Postupanje Inspektorata rada i pravosuđa u slučajevima prava radnika“.

 

Ova aktivnost je realizovana u okviru projekta „Zaštita i promocija radnih prava ranjivih grupa na tržištu rada“, koji finansira Evropska kancelarija na Kosovu, a sprovodi BIRN Kosovo u partnerstvu sa Centrom za obuku i resurse za zastupanje ATRC.

Saznaj više

Izvor: BIRN

Fotografija: BIRN

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.