Фестивалот „Balkan Trafik“ ја носи културата на Западен Балкан во Брисел News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

6/05/2022

Фестивалот „Balkan Trafik“ ја носи културата на Западен Балкан во Брисел

Прославувајќи ја балканската музика; од традиционална до фолк, џез, па, сè до панк, фестивалот „Balkan Trafik“ се враќа во Белгија за своето 16-то издание, со почеток, во Брисел, на 29. април и крај на 1. мај. Настанот се случува во живо, за првпат во две години, по олеснувањето на рестрикциите за Ковид-19 годинава.

 

Четиридневниот фестивал на отворено собира, на едно место, 150 различни артисти и музичари; вклучувајќи ги и меѓународните фаворити како Горан Бреговиќ, Бернард Оркестар и Ројазе. На затворањето на фестивалот, 10-то издание на „Giant Horo“ ги обединува танцувачките трупи од балканскиот регион. Тие танцуваа заедно на Големиот плоштад во Брисел во финале кое беше отворено и бесплатно за јавноста.

 

Покрај музика и танц, фестивалот вклучува, исто така, и улична уметност, храна и дегустација на вина, работилници и дебати. Младите европски амбасадори (Young European Ambassadors) од Западен Балкан зазедоа, исто така, учество во фестивалот како зборувачи или водители на дебати во врска со улогата на уметноста во градењето мир; преку претставување на кујната од Западен Балкан во рамки на настан за дегустација на храна и други активности.

Прочитај повеќе

Извор:  Balkan Trafik

Извор на фотографии: Balkan Trafik

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.