Balkan Trafik festival donio kulturu Zapadnog Balkana u Brisel News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

6/05/2022

Balkan Trafik festival donio kulturu Zapadnog Balkana u Brisel

Slavljenje balkanske muzike – od tradicionalne do narodne, od džeza do panka – Balkan Trafik festival vratio se u Belgiju na svoje 16. izdanje, sletjevši u Brisel 29. aprila i završivši se 1. maja. Nakon dvije godine pauze manifestacija je ponovo održana uživo, s obzirom na to da su ublažene restriktivne mjere usled koronavirusa.

 

Četvorodnevni festival na otvorenom okupio je više od 150 umjetnika i muzičara, uključujući međunarodne favorite kao što su Goran Bregović, Bernard Orchestar i Rojaze. Završnog dana festivala, 10. izdanje „Giant Horo“ okupilo je trupe plesača sa cijelog Balkana. Zajedno su skladno plesali širom briselskog Gran plasa na završnom događaju koji je bio besplatan i otvoren za javnost.

 

Osim muzike i plesa, festival je obuhvatao i uličnu umjetnost, degustaciju hrane i vina, radionice i debate. Mladi evropski ambasadori sa Zapadnog Balkana takođe su učestvovali na festivalu kao govornici i moderatori na debati o ulozi umjetnosti u izgradnji mira, predstavljanjem zapadnobalkanske kuhinje na degustaciji hrane i u drugim aktivnostima.

Saznajte više

Izvor: Balkan Trafik

Fotografija: Balkan Trafik

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.