Напредок на дигиталните трендови и пазарната конкурентност во БиХ со поддршка на ЕУ и германската влада News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

5/06/2023

Напредок на дигиталните трендови и пазарната конкурентност во БиХ со поддршка на ЕУ и германската влада

Викендов во Сараево се одржа првиот Форум за дигитални иновативни центри (DIH Форум), како дел од Sarajevo Maker Faire, кој воедно е и прва иницијатива на Центарот за дигитални иновации (DIH) во Босна и Херцеговина. Sarajevo Maker Faire, кој викендов го посетија околу 12.000 посетители и ентузијасти за иновации, е меѓу најголемите светски фамилијарни фестивали на пронајдоци, креативност и технологија, каде што сите центри за дигитални иновации ги претставија своите активности во Сараево.

 

Проектот EU4DigitalSME отвори четири центри за дигитални иновации (DIH) во Босна и Херцеговина (два во Сараево, еден во Тузла и еден во Бања Лука), со цел развој на дигитална технологија како би се зголемилаконкурентноста на домашните производи и услуги на пазарот, што би резултирало со нови работни места, економски раст и развој. DIH центрите се од витално значење за Босна и Херцеговина бидејќи им овозможуваат на малите и средни претпријатија да развиваат вештини, да стимулираат иновации и да привлечат инвестиции преку совладување на можностите на дигиталната технологија. Важен момент е секако воспоставувањето на платформа за соработка, со која Босна и Херцеговина ќе остане конкурентен играч на глобалниот пазар.

 

Воспоставувањето на центри за дигитални иновации и воспоставувањето на екосистем за дигитализација во Босна и Херцеговина се заеднички финансирани од Европската Унија и Сојузното Министерство за економска соработка и развој на Сојузна Република Германија (BMZ) преку проектот Иновации и дигитализација на мали и средни претпријатија во Босна и Херцеговина/EU4DigitalSME.

Read more

Source: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Photo credits:  EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.