Unaprjeđenje digitalnih trendova i tržišne konkurentnosti u BiH uz podršku EU i Vlade Njemačke News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

5/06/2023

Unaprjeđenje digitalnih trendova i tržišne konkurentnosti u BiH uz podršku EU i Vlade Njemačke

U Sarajevu je ovog vikenda održan prvi Digital Innovation Hubs Forum (DIH Forum), u sklopu Sarajevo Maker Faire-a, koji je ujedno i prva inicijativa Centra za digitalne inovacije (DIH) u Bosni i Hercegovini. Sarajevo Maker Faire, koji je tokom vikenda posjetilo oko 12.000 posjetilaca i entuzijasta inovacija, jedan je od najvećih svjetskih festivala izuma, kreativnosti i tehnologije prilagođenih porodicama, gdje su svi centri za digitalne inovacije predstavili svoje aktivnosti u Sarajevu.

 

EU4DigitalSME projekat uspostavio je četiri digitalna inovacijska haba (DIH) u Bosni i Hercegovini (dva u Sarajevu, jedan u Tuzli i jedan u Banja Luci), sa ciljem razvoja digitalne tehnologije u cilju povećanja konkurentnosti domaćih roba i usluga na tržištu, što bi rezultiralo novim radnim mjestima, privrednim rastom i razvojem. DIH su od vitalnog značaja za Bosnu i Hercegovinu jer omogućavaju malim i srednjim preduzećima da razvijaju vještine, stimulišu inovacije i privlače investicije ovladavanjem mogućnostima digitalne tehnologije. Važan momenat svakako je uspostavljanje platforme za saradnju, čime Bosna i Hercegovina ostaje konkurentan igrač na globalnom tržištu.

 

Uspostavljanje centara za digitalne inovacije i uspostavljanje ekosistema digitalizacije u Bosni i Hercegovini zajednički finansiraju Evropska unija i Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj SR Njemačke (BMZ) kroz projekat Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME.

Saznaj više

Izvor: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Fotografija:  EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.