YEA-të u bashkohen romëve në Holocaust Memorial Day News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

3/08/2022

YEA-të u bashkohen romëve në Holocaust Memorial Day

Që nga 2010, të rinjtë romë dhe jo romë janë mbledhur së bashku çdo vit, më 2 gusht për Roma Holocaust Memorial Day.  Këtë vit International Roma Youth Network Ternype, mblodhi rreth 150 të rinj nga e gjithë Evropa në Krakow dhe Auschwitz-Birkenau në këtë event unik për të rinjtë i quajtur Dikh he na bister (“Look and don’t forget”). Këtë vit një Young European Ambassador (YEA) nga Shqipëria mori pjesë, Olta Shehu.

 

Eventi është pjesë e nismës së kujtesës të Roma Genocide, e cila rrit ndërgjegjësimin ndërmjet të rinjve Evropian, shoqërisë civile dhe vendimmarrësve për Roma Genocide, gjithashtu dhe për mekanizmat e anticiganizmit në kontekstin e sotëm sfidues në rritjen e racizmit, gjuha e urrejtjes dhe ekstremizmit në Evropë. Eventi ka si qëllim të ndërtojë kapacitetin e aktivistëve të rinj dhe organizatave rinore, ti motivojë për të pasur një rol aktiv në promovimin e edukimit për kujtesën dhe më tej në nivel lokal, kombëtar dhe ndërkombëtar. Me këtë nismë, rinia rome po advokon për njohjen zyrtare të 2 gushtit si Roma Holocaust Memorial Day.

 

Përveçse mbledhjes më 2 gusht, eventi edukativ në Krakow përfshin aktivitete të tjera të strukturuara në pesë ditë të plota të programuara ku Olta dhe të rinj të tjerë nga shumë vende do të kenë mundësinë të mësojnë për Holocaust dhe anticiganizmin dhe të drejtat e njeriut sot.

 

Programi The YEA është një rrjet krijues i aktivistëve të rinj nga i gjithë Ballkani Perëndimor (Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Kosova, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Serbia).

Burimi: International Roma Youth Network Ternype

Fotot nga: International Roma Youth Network Ternype

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.