Shpallen fituesit e çmimit “Most Roma Friendly Mayor” 2022 News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

18/05/2022

Shpallen fituesit e çmimit “Most Roma Friendly Mayor” 2022

Komisioni Evropian ka shpallur sot shtatë fituesit e edicionit të tretë të çmimit për “Most Roma Friendly Mayor” në Ballkanin Perëndimor dhe Turqi. Çmimi njeh autoritetet lokale që besojnë në qytetarët e tyre dhe i trajtojnë ata në mënyrë të barabartë. Ai synon të ndryshojë qëndrimin ndaj përfshirjes së romëve dhe autoriteteve lokale që u japin pushtet komuniteteve romë dhe që i dëgjojnë nevojat e tyre. Ceremonia e dhënies së çmimeve u mbajt në kuadër të Romani Week të organizuar në Parlamentin Evropian (16-19 maj) në prani të Anëtarit të Parlamentit Evropian Romeo Franz me Acting Director for the Western Balkans në European Commission’s DG Neighbourhood and Enlargement (DG NEAR), Michela Matuella, që dorëzuan çmimet.

 

Komisioneri për Neighbourhood and Enlargement, Olivér Várhelyi, tha: “Unë mendoj se ceremonia e dhënies së çmimeve gjatë European Parliament Romani Week ka rëndësi të veçantë. Ky çmim jo vetëm që vlerëson punën e jashtëzakonshme të kryebashkiakëve të përzgjedhur në thyerjen e barrierave midis autoriteteve lokale dhe komuniteteve rome, por gjithashtu u tregon politikanëve, aktivistëve dhe ekspertëve se ndryshimi është i mundur. Jam me të vërtetë i frymëzuar nga përkushtimi i fituesve të këtij viti për të fuqizuar dhe mobilizuar komunitetet rom dhe për të forcuar aftësinë e tyre për të hyrë në dialog me autoritetet publike. Jam krenar për secilin prej tyre dhe shpresoj që ky çmim të frymëzojë të tjerët që të ndjekin shembullin e tyre”.

 

Qëllimi kryesor i Romani Week është konsolidimi i angazhimit të Parlamentit Evropian dhe institucioneve të tjera për të luftuar anticiganizmin dhe për ta kthyer këtë angazhim në veprim. Duke festuar së bashku me fituesit e çmimit “Most Roma Friendly Mayor” ishte një moment i rëndësishëm që mundëm të takohemi personalisht nën kujdesin e EU Romani Week pas dy viteve të izolimit. Ceremonia e dhënies së çmimeve është në kulmin e fushatës në Bruksel dhe synon të krijojë sinergji të forta me veprimet që kanë ndodhur në Ballkanin Perëndimor dhe Turqi, por edhe shtetet anëtare të BE-së në nivel lokal dhe kombëtar.

 

Nga 10-12 milionë romë që jetojnë në Evropë, rreth 1 milion jetojnë në Ballkanin Perëndimor dhe 2.8 milionë në Turqi. Integrimi i plotë dhe përfshirja e romëve është një prioritet kyç për BE-në dhe fillon me nxitjen e dialogut me autoritetet publike dhe partnerët e projektit të fokusuar në rritjen e ndërgjegjësimit në administratat komunale për çështjet e romëve. Integrimi i romëve është gjithashtu një nga kushtet që partnerët e zgjerimit duhet të përmbushin për t’u bërë një shtet anëtar i BE-së.

Lexoni më shumë)

Burimi: European Union

Foto nga: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.