Zëvendës Presidentja Pavlova zoton mbështetje nga EIB Global për krizën energjetike në Samitin BE Ballkani Perëndimor News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

8/12/2022

Zëvendës Presidentja Pavlova zoton mbështetje nga EIB Global për krizën energjetike në Samitin BE Ballkani Perëndimor

Në Samitin BE Ballkani Perëndimor të mbajtur në Tiranë, Shqipëri, Zëvendës Presidentja e Bankës Evropianë të Investimeve (EIB) Lilyana Pavlova u zotua për mbështetje për rajonin për të përballuar nevojat urgjente afat-shkurtra që rrjedhin nga lufta e Rusisë në Ukrainë. Kjo mbështetje do të vijë nga EIB Global, dega e Bankës e cila është e fokusuar në operacionet jashtë Bashkimit Evropian, në formën e projekteve të reja që planifikon të financojë në rajon për energjinë e pastër, zgjerimin e rrjeteve të energjisë elektrike dhe infrastrukturës mbajtëse, si dhe për të ndihmuar sektorin privat të zbatojë masa të eficiencës energjetike. Ajo konfirmoi se Banka është plotësisht e harmonizuar me paketën prej 1 miliard euro për mbështetje energjetike të njoftuar nga Komisioni Evropian dhe planifikon të luaj një rol kyç në zbatimin e saj.

 

Përveç mbështetjes në fushën e energjisë, banka EU do të rrisë shërbimet e përziera gjithëpërfshirëse të saj të huazimit, këshillimit dhe bashkimit dhe do të vendosë më shumë ekspertë në terren për të mbështetur ndërlidhjen, tranzicionin e gjelbër dhe dixhital, arsimin dhe kujdesin shëndetësor. Promovimi i rritjes, dixhitalizimit dhe dekarbonifikimit të sektorit privat do të jetë gjithashtu një prioritet për Bankën. Për këtë qëllim, Fondi i Investimeve Evropianë (EIF), një filial i EIB Group, ka krijuar Instrumentin për Zhvillimin e Sipërmarrjeve dhe Inovacion në Ballkanin Perëndimor (WB EDIF) Garanci për Rezistencën e NMV-ve, e cila ka si qëllim të përballojë vështirësitë ekonomike duke rritur aksesin në financa për rreth 4,000 sipërmarrje të vogla dhe të mesme në rajon.

Burimi: EIB

Fotografitë: EIB

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.