Na samitu EU-Zapadni Balkan, potpredsjednica Pavlova obećala podršku EIB Global-a zbog energetske krize News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

8/12/2022

Na samitu EU-Zapadni Balkan, potpredsjednica Pavlova obećala podršku EIB Global-a zbog energetske krize

Na Samitu EU o zapadnom Balkanu održanom u Tirani, u Albaniji, potpredsjednica Evropske investicione banke (EIB) Liljana Pavlova obećala je podršku regionu u rješavanju hitnih kratkoročnih potreba koje proističu iz ruskog rata u Ukrajini. Ova podrška će doći od EIB Global-a, ogranka Banke fokusiranog na operacije van Evropske unije, u vidu novih projekata koje planira da finansira u regionu za uvođenje čiste energije, proširenje električne mreže i infrastrukture za skladištenje, kao i pomoć privatnom sektoru koji sprovodi mjere energetske efikasnosti. Ona je potvrdila da je Banka u potpunosti usklađena sa paketom energetske podrške od milijardu eura koji je objavila Evropska komisija i da planira da igra ključnu ulogu u njegovom sprovođenju.

 

Osim podrške u oblasti energetike, banka EU će intenzivirati svoj sveobuhvatni miks kreditiranja, kombinovanja sredstava i savjetodavnih usluga i rasporediti više stručnjaka na terenu, kako bi podržala povezanost, zelenu i digitalnu tranziciju i sektore obrazovanja i zdravstva. Banka će se usredsrediti i na promovisanje rasta, digitalizacije i dekarbonizacije privatnog sektora. U tom pogledu, Evropski investicioni fond (EIF), podređeno društvo Grupacije EIB, pokrenuo je Garanciju za otpornost MSP (Guarantee 4 SME Resilience) u okviru Programa za razvoj i inovacije preduzeća Zapadnog Balkana (WB EDIF), kako bi odgovorio na ekonomske probleme povećanjem pristupa finansiranju za oko 4000 malih i srednjih preduzeća u regionu.

Izvor: EIB

Fotografije: EIB 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.