“United in diversity” – BE në Belgrade Pride News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

14/09/2023

“United in diversity” – BE në Belgrade Pride

Anëtarët e EU Delegation në Serbi dhe të ambasadave të shteteve anëtare morën pjesë në Pride Parade në Beograd nën sloganet #EUForAll dhe “United in diversity”. “Jemi të lumtur që po marrim pjesë në Pride dhe duam të themi që ne jemi pro barazisë dhe kundër çdo forme diskriminimi. Ne duam që të gjithë të gëzojnë të njëjta të drejta të njeriut, të zgjedhin vetë se kë do të duan dhe misioni i Pride është që personat në komunitetin LGBT+ të gëzojnë të njëjtat të drejta si çdokush tjetër”, u shpreh Emanuele Giaufret, ambasadori i BE-së në Serbi.

 

Së bashku me ambasadat e shteteve anëtare, Giaufret dërgoi një mesazh tolerance, dashurie dhe mosdiskriminimi.

 

Pride Walk nisi në rrugët qendrore të Beogradit nga Manjež Park. Midis pjesëmarrësve në Pride ishte edhe Ministrja e Integrimit Evropian, Tanja Mišćević, e cila theksoi se mesazhi i paradës së këtij viti është “mbrojtja e të drejtave të çdo qytetari” për anëtarët e çdo minoriteti. “Këtë javë po flasim për të drejtat e komunitetit LGBT+ që vazhdojnë të mbeten specifike dhe kërkojnë mbrojtje shtesë, sepse ajo çfarë po themi është keqkuptuar,” u tha gazetarëve Miščević gjatë Pride.

 

Ajo u shpreh se shteti po punon për të gjitha çështjet që janë të rëndësishme për mbrojtjen e komunitetit LGBTQI, që sipas saj, lidhen kryesisht me të kuptuarit më të mirë të respektit për të drejtat e tyre, por edhe me mbrojtjen specifike.

 

Drejtori i Belgrade Pride, Goran Miletić, rikujtoi se kjo është Pride e 15-të, por që pesë të tilla janë ndaluar. “Jemi shumë larg përmbushjes së kërkesave, sepse nga viti 2014 e deri vitin e shkuar kemi menduar se diçka po ndodhte, kishte gjithnjë e më pak policë, Ligji për Martesat e të Njëjtit Seks u hartua, por u pezullua, si dhe Europride u ndalua”, u shpreh Miletić.

 

Kërkesat që komuniteti LGBT+ në Serbi po i bën për të dhjetën herë janë ligjet për martesat e të njëjtit seks dhe identitetin gjinor, shqyrtimin më të shpejtë të rasteve të dhunës kundër personave të komunitetit LGBT dhe të tjerë.

 

Gjatë Pride Week, ambasadori i BE-së, Emanuele Giaufret dhe zëvendës ambasadorja Plamena Halacheva morën pjesë në disa evente të organizuara nga organizatorët e Pride. Së bashku ata morën pjesë në hapjen e Pride Week në Kalemegdan dhe zëvendësja Halacheva mori pjesë në hapjen e konferencës për të drejtat e njeriut.

Read more (Lexoni më shumë)

Fotografitë: EU Delegation to Serbia

Burimi: EU Delegation to Serbia

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.