"Ujedinjeni u raznolikosti" - EU na Beogradskom Prajdu News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

14/09/2023

“Ujedinjeni u raznolikosti” – EU na Beogradskom Prajdu

Pod sloganima #EUZaSve i “Ujedinjeni u raznolikosti”, članovi Delegacije Evropske unije u Srbiji i ambasade članica EU učestvovali su na Prajdu u Beogradu. “Srećni smo što učestvujemo na Prajdu i želimo da kažemo da se zalažemo za jednakost i protiv svih oblika diskriminacije. Želimo da svako ima ista ljudska prava, da sam odabere koga će voljeti, a misija Prajda je da LGBT+ osobe imaju ista prava kao i svi ostali”, izjavio je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

 

Zajedno sa ambasadama članica, Žiofre je poslao poruku tolerancije, ljubavi i nediskriminacije. Prajd šetnja je počela kroz centralne ulice Beograda iz Manjež parka. Među učesnicima Prajda bila je ministarka za evropske integracije, Tanja Miščević, koja je istakla da je poruka ovogodišnje šetnje “zaštita prava svakog građanina” bez obzira na pripadnost bilo kojoj manjini. “Ove nedjelje govorimo o pravima LGBT+ zajednice koja su i dalje specifična i zahtijevaju dodatnu zaštitu, jer postoji nerazumijevanje o čemu govorimo”, rekla je Miščević novinarima na Prajdu.

 

Ona je navela da država radi na svim pitanjima koja su važna za zaštitu prava LGBTQ+ zajednice, što se prije svega odnosi na bolje razumijevanje i poštovanje njihovih prava, ali i na specifičnu zaštitu. Direktor Beogradskog Prajda, Goran Miletić podsjetio je da je ovo 15. Prajd, ali da su pet šetnji bile zabranjene. “Nismo ni blizu ispunjenja zahteva, jer od 2014. do prošle godine i dalje smo osjećali da se nešto dešava, bilo je sve manje policajaca, donijet je zakon o istopolnim zajednicama, ali je suspendovan, a Europrajd je zabranjen”, rekao je Miletić.

 

Zahtjevi koje LGBTQ+ zajednica u Srbiji postavlja po deseti put uključuju zakone o istopolnim zajednicama i rodnom identitetu, brže procesuiranje slučajeva nasilja protiv LGBT osoba i druge. Tokom Nedjelje Prajda, ambasador EU Emanuele Žiofre i zamjenica ambasadora Plamena Halačeva učestvovali su u nekoliko događaja koje su organizovali organizatori Prajda. Zajedno su prisustvovali otvaranju Nedjelje Prajda na Kalemegdanu, a zamjenica Halačeva je učestvovala na otvaranju konferencije o ljudskim pravima.

Saznaj više

Fotografije: EU Delegation to Serbia

Izvor: EU Delegation to Serbia

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.