Kursimi i energjisë për lëvizshmërinë e qëndrueshme urbane: Java Evropiane e Lëvizshmërisë në Bosnje dhe Hercegovinë News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

26/09/2023

Kursimi i energjisë për lëvizshmërinë e qëndrueshme urbane: Java Evropiane e Lëvizshmërisë në Bosnje dhe Hercegovinë

Zyra e Bashkimit Evropian në Bosnje dhe Hercegovinë së bashku me partnerë dhe organizata të shumta lokale dhe administratat lokale të Banja Llukës, Mostarit dhe Sarajevës organizuan një sërë aktivitetesh edukative dhe rikrijuese për të gjitha gjeneratat me qëllim që të tregonte rëndësinë dhe avantazhet e shumta të lëvizshmërisë së qëndrueshme urbane.

 

Shëtitja popullore dhe tradicionale e kohës së lirë “Two Wheels are Enough” këtë vit më 22 shtator shënoi Ditën pa Makina në Banja Luka. Një nga qëllimet e ecjes në rrugë është që t’i bëjë qytetet të përshtatshme për çiklizëm dhe të theksojë nevojën për t’u siguruar çiklistëve rrugë urbane për biçikleta dhe të drejtën për pjesëmarrje të barabartë dhe aktive në trafik. Në të njëjtën ditë, më 22 shtator, në kuadër të kremtimit të dytë të Javës Evropiane të Lëvizshmërisë në Mostar, qytetarë të shumtë morën pjesë në Shëtitjen e Tretë të Mostarit me biçikletë duke përfshirë një shëtitje me biçikletë nëpër rrugët e qytetit dhe një garë për më të rinjtë.

 

Java Evropiane e Lëvizshmërisë, nisma kryesore e Bashkimit Evropian për të rritur ndërgjegjësimin për lëvizshmërinë e qëndrueshme urbane zhvillohet çdo vit nga 16 deri më 22 shtator me pjesëmarrjen në rritje të qyteteve, organizatave dhe iniciativave në të gjithë Evropën dhe botën. Kjo nismë evropiane promovon ndryshime të sjelljes në favor të lëvizshmërisë aktive, transportit publik dhe zgjidhjeve të tjera të pastra dhe inteligjente të transportit.

 

Tema e këtij viti e Javës Evropiane të Lëvizshmërisë “Kurseni energjinë” me sloganin Mix and move! pasqyron lidhjen midis eficencës së energjisë dhe lëvizshmërisë së qëndrueshme urbane. Varfëria e energjisë dhe lëvizshmërisë janë në rritje për shkak të kostove më të larta për banorët dhe bizneset. Operacionet e transportit publik vazhdojnë të jenë një shpenzim i lartë për buxhetet e qytetit dhe ulja e këtyre shpenzimeve nëpërmjet transportit me efikasitet energjetik mbështet infrastrukturat e transportit të përballueshëm dhe të qëndrueshëm.

Read more (Lexoni më shumë)

Fotografitë: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Burimi: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.