Штедење енергија за одржлива урбана мобилност: Европска недела на мобилноста во БиХ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

26/09/2023

Штедење енергија за одржлива урбана мобилност: Европска недела на мобилноста во БиХ

Заедно со бројни локални партнери и организации, како и локални администрации, во Бања Лука, Мостар и Сараево, канцеларијата на ЕУ во БиХ организираше серија едукативни и рекреативни активности за сите генерации со цел потенцирање на важноста и бројните придобивки што ги нуди одржливата урбана мобилност.

 

Популарното и рекреативно возење, насловено „Доволно се две тркала“, го одбележа, годинава, на 22. септември „Денот без автомобили“ во Бања Лука. Една од целите беше градовите да се направат соодветни за велосипедизам и да се потенцира потребата за обезбедување урбани велосипедски патеки, како и еднакво и активно учество на велосипедистите во сообраќајот. На истиот ден, 22. септември, како дел од втората прослава на Европската недела на мобилноста во Мостар, голем број граѓани зедоа учество во Третото велосипедско возење во Мостар кое вклучи возење велосипед низ улиците, како и трка за најмладите.

 

Европската недела на мобилноста е водечка иницијатива на ЕУ за подигнување на свеста за одржлива урбана мобилност која се одржува секоја година од 16. до 22. септември со растечко учество на градови, организации и иницијативи ширум Европа и светот. Оваа европска иницијатива промовира промени во однесувањето во корист на активна мобилност, јавен транспорт и останати еколошки и интелигентни транспортни решенија. Годинешната тема на Европската недела на мобилноста – „Заштеди енергија“, со слоган „Мешај и движи се!“, ја отсликува поврзаноста помеѓу енергетската ефикасност и одржливата урбана мобилност. Енергијата и сиромаштијата на мобилност се во пораст поради повисоките трошоци за граѓаните и бизнисите. Операциите на јавниот транспорт продолжуваат да бидат висок трошок за градските буџети, а нивното намалување преку енергетски ефикасен транспорт поддржува пристапни и одржливи транспортни инфраструктури.

Read more

Извор на фотографии: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Извор: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.