32 rekomandime për qëndrueshmërinë u shënuan gjatë Green Energy Days në Kosovë News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

26/05/2022

32 rekomandime për qëndrueshmërinë u shënuan gjatë Green Energy Days në Kosovë

BIRN Kosova organizoi një konferencë të nivelit të lartë në Prishtinë/Priština ditën E enjte si pjesë e edicionit të dytë të Green Energy Days.  BIRN gjithashtu shfrytëzoi këtë ngjarje për të nisur një raport të ri mbi Kosovo’s National Energy and Climate Plan (NECP), i cila përfshin 32 rekomandime konkrete se si vendi duhet të zhvillohet drejt një ekonomie të përdorimit të energjisë eficiente dhe 100% të rinovueshme.

 

Vendet e Ballkanit Perëndimor, përfshirë Kosovën, kanë rënë dakord të prodhojnë NECP-të për të ndihmuar në planifikimin e të ardhmes së energjisë së tyre në një mënyrë të integruar që është në përputhje me politikën e Bashkimit Evropian për Energjinë. Si pjesë e Deklaratës së Sofjes për Green Agenda të nënshkruar në vitin 2020, ata gjithashtu janë angazhuar për t’i dhënë fund përdorimit të të gjitha lëndëve djegëse fosile deri në vitin 2050 dhe për të reduktuar emetimet e gazeve serë deri në vitin 2030.  Ndërsa objektivat specifike të energjisë për vitin 2030 ende nuk kanë përfunduar, raporti paraqet propozime të qarta për dekarbonizimin, bazuar në integrimin e ngushtë të tregut, prodhimin fleksibël të energjisë elektrike dhe elektrifikimin e sektorëve të transportit dhe ngrohjes në Kosovë.

 

Konferenca e nivelit të lartë u mbajt nga BIRN Kosova dhe partnerët e saj si pjesë e Green Energy Days, në kuadër të projektit “Europeanisation of Kosovo’s Environmental Agenda”, një projekt i cili mbështetet nga Zyra e Bashkimit Evropian në Kosovë dhe zbatohet nga Bankwatch, BIRN Kosova, ERA Group dhe TV Mreža.

lexo më shumë)

Burimi: BIRN

Fotot nga: BIRN

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.