Dani zelene energije na Kosovu obilježeni sa 32 preporuke za održivost News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

26/05/2022

Dani zelene energije na Kosovu obilježeni sa 32 preporuke za održivost

BIRN Kosovo je u četvrtak bio domaćin konferencije na visokom nivou u Prištini u okviru drugog izdanja Dana zelene energije. BIRN je takođe iskoristio događaj da pokrene novi dokument o stavu o Nacionalnom energetskom i klimatskom planu Kosova (NECP) koji uključuje 32 konkretne preporuke o tome kako da se zemlja pokrene ka energetski efikasnoj i 100 odsto obnovljivoj ekonomiji.

 

Zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Kosovo, složile su se da proizvedu NECP kako bi pomogle u planiranju energetske budućnosti na integrisan način koji je u skladu sa politikom Evropske unije o energetskoj uniji. U okviru Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi potpisane 2020. godine, one su se takođe obavezale da će okončati upotrebu svih fosilnih goriva do 2050. godine i smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2030. Iako specifični energetski ciljevi za 2030. godinu tek treba da se zaokruže, u dokumentu o poziciji iznose se jasni predlozi za dekarbonizaciju, zasnovani na bliskoj integraciji tržišta, fleksibilnoj proizvodnji električne energije i elektrifikaciji kosovskog sektora transporta i grijanja.

 

Konferenciju na visokom nivou održali su BIRN Kosovo i njegovi partneri u okviru Dana zelene energije, kao dio projekta „evropeizacija kosovske agende za zaštitu životne sredine“ koji podržava Kancelarija Evropske unije na Kosovu, a sprovode Bankwatch, BIRN Kosovo, ERA Group i TV Mreža.

Saznajte više

Izvor: BIRN

Fotografija: BIRN

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.