Këshilli Evropian miraton masën ndihmëse për Balkan Medical Task Force News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

23/06/2022

Këshilli Evropian miraton masën ndihmëse për Balkan Medical Task Force

Në kuadër të European Peace Facility (EPF), Këshilli Evropian ka miratuar një masë ndihmëse prej 6 milionë eurosh për Balkan Medical Task Force (BMTF). Masa e ndihmës do të mbështesë ndërtimin e kapaciteteve për BMTF-në duke siguruar pajisjet dhe materialet e nevojshme për njësitë mjekësore që bëjnë pjesë në BMTF nga forcat e armatosura të Shqipërisë, Bosnjës dhe Hercegovinës, Malit të Zi, Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë.

 

Qëllimi i kësaj mase është të përforcojë kapacitetet mjekësore ushtarake të rajonit dhe përpjekjet e ndihmës civile, dhe në fund të kontribuojë në bashkëpunimin dhe kohezionin rajonal. Për të arritur qëllimin e saj, masa ndihmëse do të financojë asetet e mobilitetit, komponentët për spitale në terren, pajisjet dhe furnizimin e laboratorit, si dhe pajisjet e IT-së dhe të komunikimit. Kërkesa për ndihmë u bë në emër të BMTF-së nga Republika e Maqedonisë së Veriut në prill.

 

EPF u krijua në vitin 2021 për të mbështetur partnerët në mbarë botën në fushën e mbrojtjes, me objektivin përfundimtar të parandalimit të konflikteve, ruajtjes së paqes dhe forcimit të sigurisë dhe stabilitetit ndërkombëtar. BMTF u krijua si një iniciativë rajonale duke bashkuar gjashtë vende pjesëmarrëse – Shqipëri, Bosnje dhe Hercegovinë, Mali i Zi, Maqedoni e Veriut, Serbi dhe Slloveni – me qëllim për të ofruar një reagim të shpejtë dhe efektiv ndaj vendeve ose rajoneve të goditura nga fatkeqësitë duke përdorur kapacitetet ekzistuese mjekësore ushtarake të vendeve pjesëmarrëse.

(Lexoni më shumë)

Burimi: European Council

Fotot nga: European Council

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.