Evropski savjet usvojio mjeru pomoći za Balkansku radnu grupu za medicinu News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

23/06/2022

Evropski savjet usvojio mjeru pomoći za Balkansku radnu grupu za medicinu

U okviru Evropske mirovne pomoći (EPF), Evropski savjet usvojio je mjeru pomoći u vrijednosti od 6 miliona eura za Balkansku radnu grupu za medicinu (BMTF). Mjere pomoći podržaće izgradnju kapaciteta za BMTF nabavkom neophodne opreme i materijala za medicinske jedinice koje učestvuju u BMTF, iz oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

 

Cilj mjere je jačanje vojnih medicinskih kapaciteta regiona i civilne pomoći, a na kraju i doprinos regionalnoj saradnji i koheziji. Da bi se postigao ovaj cilj, pomoć će finansirati sredstva za mobilnost, komponente za terenske bolnice, laboratorijsku oprema i zalihe, kao i IT i komunikacionu opremu. Pomoć je u aprilu u ime BMTF-a zatražila Republika Sjeverna Makedonija.

 

EPF je osnovan 2021. godine kao podrška partnerima u odbrani širom svijeta, sa krajnjim ciljem sprječavanja sukoba, očuvanja mira i jačanja međunarodne bezbjednosti i stabilnosti. BMTF je uspostavljena kao regionalna inicijativa koja okuplja šest zemalja učesnica – Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Sloveniju – u cilju pružanja brzog i efikasnog odgovora u zemljama ili regionima pogođenim nepogodama, korišćenjem postojećih vojnih medicinskih kapaciteta zemalja učesnica.

Saznajte više

Izvor: European Council

Fotografija: European Council

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.