BE-ja mbështet ndërtesa më të gjelbra në Prizren, Kosovë News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

13/05/2022

BE-ja mbështet ndërtesa më të gjelbra në Prizren, Kosovë

Bashkimi Evropian do të ofrojë një grant investimi prej 1 milion Eurosh për Kosovën për ta ndihmuar të përmirësojë efikasitetin energjetik të ndërtesave publike, si kopshtet, shkollat dhe objektet kryesore e kujdesit shëndetësor në qytetin e Prizrenit. Duke plotësuar grantin e BE-së, Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) po jep një kredi kombëtare 5 milionë Euro për këtë projekt, të zbatuar në kuadër të Programit Rajonal të Efektshmërisë së Energjisë (REEP/REEP Plus) për Ballkanin Perëndimor.

 

Marrëveshja e projektit u nënshkrua nga Ministri i Financave të Kosovës, Hekuran Murati, dheAlain Pilloux, Zëvendës Presidenti i EBRD-së, në Sesionin e Perspektivës së Investimeve në Kosovë në Takimin Vjetor të BERZH-it dhe Forumit të Biznesit në Marok.

 

Kalimi te energjia e gjelbër i Kosovës po mbështetet nga një numër kuadrosh financiarë të para-marrëveshura. Për projektet e efektshmërisë energjetike si ai i Prizrenit, grantet ofrohen nëpërmjet Programit Rajonal të Efektshmërisë së Energjisë WBIF, që mbështetet nga BE-ja, donatorët dypalësh dhe vetë përfituesit. The REEP/REEP Plus identifikohet në Planin Ekonomik dhe të Investimeve për Ballkanin Perëndimor  të Komisionit Evropian, si një nga projektet kryesore për energji të pastër. Projekte të tilla kontribuojnë ndjeshëm për reduktimin e emetimeve të gazrave serrë, si dhe për përmirësimin e standardeve të jetesës dhe shëndetit të qytetarëve. Aktivitetet nën REEP/REEP Plus janë në përputhje me Rregulloren e BE-së dhe objektivat e Agjendës së Gjelbër për Ballkanin Perëndimor, që ndjekin pesë shtyllat e Marrëveshjes së Gjelbër Evropiane.

Lexoni më shumë

Burimi: WBIF

Fotografitë: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.