BE në Kosovë shënon Ditën Botërore të Trashëgimisë News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

25/04/2022

BE në Kosovë shënon Ditën Botërore të Trashëgimisë

Duke shënuar Ditën Ndërkombëtare për Monumentet dhe Vendet, e njohur edhe si Dita Botërore e Trashëgimisë, më 19 prill, shefi i Zyrës së BE-së dhe Përfaqësuesi Special i BE-së në Kosovë, Ambasadori Tomáš Szunyog, vizitoi Parkun Arkeologjik Ulpiana, i cili tani po përfiton nga një BE. – projekt i financuar në vlerë prej 1 milion €

 

Parku Arkeologjik Ulpiana, i menaxhuar nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Kosovës (MKRS) dhe Instituti i saj Arkeologjik (AIK), ka gëzuar mbështetjen e organizatave të shumta ndërkombëtare dhe zyrave diplomatike dhe ambasadave në Kosovë, përfaqësues të të cilave iu bashkuan vizitës. “Shënimi i Ditës Botërore të Trashëgimisë është i rëndësishëm sepse na kujton diversitetin e trashëgimisë sonë të përbashkët kulturore, cenueshmërinë e saj dhe përpjekjet e nevojshme për mbrojtjen dhe ruajtjen e saj”, tha ambasadori Szunyog.

 

Misioni Arkeologjik Evropian në Kosovë: Projekti nga Ulpiana në Iustiniana Secunda u lançua më 14 dhjetor 2021. Ai përdor rezultatet e studimeve të mëparshme gjeofizike të financuara nga BE në një zonë më të madhe të Ulpianës dhe gjatë tre viteve të ardhshme do të kontribuojë në kërkime dhe gërmime të mëtejshme arkeologjike , dhe ruajtja e gjetjeve. Projekti zbatohet nga Instituti i Arkeologjisë i École Normale Supérieure Franceze – një nga institutet më me përvojë në arkeologji në Mesdhe dhe Azinë Qendrore – në partneritet të ngushtë me MKRS dhe AIK.

 

BE-ja ka mbështetur mbrojtjen dhe ruajtjen e objekteve të trashëgimisë kulturore në Kosovë, duke përfshirë shtëpitë e fortifikuara me kulla dhe objektet fetare dhe monumentet, që nga viti 2000. Ajo deri më tani ka investuar më shumë se 14.7 milionë euro në këtë fushë.

Lexoni më shumë

Fotografitë nga: European Union

Burimi: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.